Rabu, 27 September 2017

Berkelah dengan family di Port Dickson

Cuti Awal Muharam 1439H jatuh pada 22 September hari Jumaat. Jadi kira dapatlah tiga hari bercuti kan. Mak ayah datang jejalan ke Rantau dan Sendayan jenguk anak2 diorang. Yela anak2 dah pilih nak jadi orang nogeri nak wat macamana.

Malam Sabtu tu ayah dan mak dari rumah Ady di Rantau datang rumah kami. Nak ajak ke PD besok, sebab Ady dan Kak Lela nak amik bip dan tshirt di sekolah Telok Kemang untuk marathon hari Ahad nanti. 

PAgi tu lepas sarapan kat mambau, terus ke sekolah Telok Kemang amik bip. Masa ni kete dah start banyak. Telok Kemang dah start jem sikit sebab ramai yang datang bercuti dan berkelah kat sini. Kitorang cadang berkelah kat Blue Lagoon jer a.k.a Tangjung Biru lah kan. Situ port yang paling ok bagi aku nak bawa anak2 pergi mandi laut.

Kat Tanjung Biru pun ramai giler orang, kete bersusun2 nak masuk!! Hah nasib baik ler aku tau port rahsia nak pergi, nak parking pun senang nak cari port berkelah pun ok. Cuma kena selit2 sikit jalan masuk tu. Dan menapak jauh juga kalau nak pergi tandas atau bilik air untuk mandi. Cuaca pulak mendung jer baru lepas hujan pagi tadi. Oklah takde lah panas sangat.

Ok dah dapat port yang ok untuk bentang tikar. 

Budak2 tak sabar nak tukar baju mandi dah. 

Tengok ibu nak amik gambar Ilhan dengan atuk dan wan.

Bawa mak dan ayah rehat2 santai di hari Sabtu ni.

Bilik persalinan sementara. 

Ok, ready nak mandi. Tapi Ilhan kecut jugak tengok ombak kat pantai ni.

Hari tu cuaca redup jer baru lepas hujan. Jadi takde lah rasa sunburn sangat. 

Iyeah berenang2 ke hulu. Afiq, Adam dan Qaireen syok mandi air laut. Umar je tak nak mandi. Dia takut sikit dengan ombak.

Hahaha Ilhan rasa geli bila kaki dia pijak pasir. Berkerut muka. 

Mak ayah tengok je dari pantai, malas nak main air. 

Last2 Ilhan naik atas, sejuklah nak main air. Pergi kat atuk dia. 

Hah, duduk kat sini lagi best kui kui kui.

Ok sikit lah kat sini, pantai belah kiri ni bersih dan terjaga. Yang penting aman, tak crowded. Aku pergi ke pantai sebelah kanan, Ya Rabbi penuh betul khemah dan orang kat area sana. 

Main pasir dengan abang pulak, dah jadi macam abg dia takut nak main air. 

Jom kita tanam Afiq!!

Timbus, jangan tak timbus. 

Ok, tinggal di sini sampai malam yek!

Dah2 nanti lemas pulak anak orang.

Jom2 main air pulak.

 Main tangkap bola. 

Ajak Umar main tak mau dia. Tak nak ke tengah laut pun. Takut...

Air dah mula surut. 

Penat mandi laut, budak2 merata cari siput dan belitong. Nak buat masak balik nanti... euwwww. Makan ker korang nanti!?

Baru lepas mandi dan tukar baju. Laporlah tu baru lepas mandi laut.

Ilhan pun sama. Penat main pasir.


Pak long tolong make over rambut Umar. 

Syiok main buaian tu kan, aku tak berani nak naik. Nanti dahan dia sekah pulak T_T

Ok dah kemas nak balik. Plan solat zuhur kat Masjid Politeknik jer. Lepas makan tengahari. Jam dah 1.30 tengahari. 

Umar lapor ler tu, sibuk korek cari benda nak dimakan. 

LEpas solat, makan tengahari kat depan jalan msuk Pasar Telok Kemang. Sebab nak tengok Puasat Ikan Hiasan pulak dah. 

Tunggu nasi ayam, tu je makanan yang ada. lauk pauk lain dah habis licin dah. Maklumlah dah nak dekat pukul 3 petang dah. 

Ni dekat Jeti Nelayan Telok Kemang, nak masuk Pusat Ikan Hiasan. Hari hujung minggu memang ramai orang datang. Kena parking jauh sikit. 

Boleh tengok penyu dekat2 kat sini, tapi tak boleh sentuh yek. 

Penyu banyak rupanya kat sini. Diorang ada wat kajian pemakanan penyu2 tu kat sini.

Jinak betul, tak takut orang. Agaknya dah selalu tengok orang datang tu yang dia tak takut dah.

Tempat penetasan telur penyu. 

Uii banyak juga yek penyu bertelur sekali keluar dekat 60 biji hah!!

Tengok dalam Pusat Ikan Hiasan, diorang ternak coral. Nak bagi coral membesar. 


Amik gambar kat mural ramai2.

Cantik2 sea coral dia, ni baru peringkat nak mula dibiakkan dan pembesaran. Ini kalau bela ikan dalam aquarium sure best. Rasa tenang dan tenteram je tengok sea coral dan anak2 ikan berenang-renang.

Nak snap gambar ikan nampak kelibat husband terkenyeh di sebalik aquarium tu hehehe.

Wah ada Dory lah, dia hilang ingatan nak balik tempat asal kot. 

Ada juga sea coral yang dah besar, bila kena cahaya keluar warna2 dia yang tersendiri.

  Penyu ni dah setahun umur dia. Buat kajian ada yang makan timun, sotong, ikan dan dedak. 

Penat dah pusing2 dalam Pusat Ikan Hiasan, barulah bergerak balik ke rumah. Adui penat dah badan dibuatnyer. Tapi rasa happy bawa family berjalan2 sambil riadah. 





Isnin, 25 September 2017

Lawatan industri ke Jimah Power Plant

Seperti yang dirancangkan untuk semester ni kami dikehendaki buat satu lawatan ke loji stim kuasa atau kilang sawit.  Jadi setelah sebulan buat paper work, buat surat dan tempah bas maka 21 hb September pukul 12.30 tengahari kami seramai 34 orang bertolak dari Politeknik ke Jimah Power Plant. Makan tengahari dulu di politeknik sebelum bertolak.

Jarak dari Politeknik ke Jimah Power Plant tak jauh adalah dalam sejam. Kami singgah sembahyang zuhur kat masjid Kg Chua. Lepas tu bertolak jalan tapi terlajak pulak simpang masuk ke Jimah Power Plant tu. Kena pusing patah balik kui kui kui...Engineer Jimah, Cik Aisyah call aku kat mana? Aku jawab, kejap2 lagi 10 minit kami sampai, terlajak simpang ni huhuhu..

Pass2 roti dan air dalam bas. Aku tak boleh nak makan, kenyang lagi. 
Lagipun bas terhoyong-hayang ke kiri kanan. Uwaaaa...  Aku rasa macam pergi naik motorbot jer
Nasib tak muntah hijo..

 En Fitri macam nak sakit dada naik bas ni yek hahaha!

 Mana taknyer, jalan masuk dia pun dah macam nak masuk lombong pasir. Actually tapak bersebelahan Jimah Power Plant ni tengah giat satu construction loji stim di bawah kelolaan TNB. Jadi lori keluar masuk kat sini, jalan pun mengiler tak rata. 


 Dah nak dekat sampai. Dah nampak dah cerobong dia hehehehe

Sampai2 terus daftar kat pondok pengawal. Berurusan dengan En Darwin. 


 Ketat kawalan di sini, jadi kena pastikan bilangan yang masuk plant mesti sama dengan yg keluar.
Kalau kurang kena check balik, tapi kalau lebih pulak seram tu hehehe.

 Lepas tu baru masuk ke pejabat pentadbiran, kat sana kami dismabut oleh jurutera Jimah Power Plant, Cik Siti Aisyah. 

 Introduction session, bersama2 dgn pelajar dan pensyarah  dengan Jurutera dari Unit Latihan Jimah.

 Ini dia, Cik Aisyah, wanita bosi ni!! Dah lebih 10 tahun dia kerja kat sini. Dari plant dibuka sampailah sekarang.. Sempoi jer Cik Siti ni. Tak sangka ada pompuan juga nak kerja kat site steam power plant ni. 

 Sesi penerangan dari pihak Jimah. Kira memang banyak pelawat datang ke sini. DAri PTA dan IPTS pun ada. Ada datang dari luar negara pun iya. Macam Thailand pun pernah hantar wakil NGO diorang datang utk melihat sendiri pengurusan power plant di Malaysia. Hebat juga Malaysia ni. 


 Wow, ada gaya macam lecturer juga jurutera Jimah ni. Hehe banyak yang Cik Aisyah terangkan, contoh T-s diagram utk superheated steam sini ada double stage. Nak bagi power up lagi tambah reheater kat sini, katanya....

 Gambar satelit kedudukan equipment dalam Jimah Power Plant.

 Berhenti sekejap, selepas sesi soal jawab. Ada refreshment dari Jimah untuk kami semua. Kenyang betul, asyik makan je kerja kami petang tu ... 

 Makan free lagi, makanan dipayung oleh Politeknik, Puan Enne dan Jimah Power Plant. 

 Sesi pemberian cenderahati dari PPD

 Dan pemberian cenderahati dari Jimah Power Plant.

 Gambar ramai2 depan opis admin diorang.

 Kat sini sebelah pejabat admin boleh nampak dah 3 phase system loji ni. Termasuk set up transformer dan transmission line dia. Elektrik yang terhasil akan distribute hantar ke TNB Olak Lempit dan Lenggeng. 

 Kitorang naik bas je masa buat tour melawat plant ni sebab ramai peserta, kumpulan besar. Jadi agak berisiko nak bawa jalan kaki ke setiap kawasan. Tak syok sikit tapi nak wat camna. Safety first eh!!

 Ini coal yard dia. Memang banyak arang batu longgok kat sini siap ada back up bekalan utk operasi 45 hari andai kata berlaku keputusan bekalan dari negara2 kita import. Lepas 45 hari kalau takde lagi maka system pun shut down lah.  Agak2 bergolap je kita lepas tu... kalau tak de support dari plant yang lain.

 Arang batu diimport dari Indonesia dan Australia. 

 Convenyer coal tak bergerak sebab hari ni takde bekalan dari kapal sampai di jeti. 


 Yang ni aku tak ingat tapi fungsi dia macam electrostatic precipitation untuk menangkap ash- debu2 halus dari arang batu yang dah dihancurkan dan dibakar. 99 peratus bebas pencemaran. 
Nanti bila dah penuh dan jatuh. Nampak tak kepala lori bancuh simen kat bawah tu. Nanti lori simen akan datang amik abu2 tadi untuk bancuh buat bata atau simen. Green technology weh... 

 Sampai kat jeti ni, "Puan kami nak amik gambar sekali... "
Ooo ni diorang ni student termo aku. Saja aku pilih 5 budak ni sebab attendent diorang full, tak pernah ponteng kan... Jadi confirm diorang nak ikut pergi lawatan ni. 

 Dengan Pensyarah Termo lain, Che Ina dan Eng. Jimah, Cik Siti Aisyah. 

Ni sebelah Jimah tengah rancak construction bawah TNB untuk steam power plant baru. Dijangka siap tahun 2019. Yang ni paling besar kuasa dan operasi dia compare dengan Jimah Power Plant. 

 Amik angin petang tepi pantai sebelum balik. 

 Kami adalah pencinta Termodynamics! 
Hua hua hua... 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...