Isnin, 13 November 2017

Jalan-jalan di Pusat Sains dan KLCC

Ikutkan kami pergi berjalan masa bulan lepas sehari sebelum cuti Deepavali. Kira aku lambat update sikit. Bawalah anak2 ni pergi berjalan ke tempat yang ilmiah sikit. Boleh tengok sebanyak sikit tentang sains dalam kehidupan. Maka kitorang pun pergilah ke Pusat Sains di KL tu.

Sampai dalam jam 11.00 pagi. Dah siap2 sarapan kat Seremban dulu. Masuk adalah percuma jer. Jimat kan!! Ahahaha, wajib bawak anak2 yang bersekolah ke sini. Banyak benda interaktif yang mereka boleh cuba tau...

 Mula2 sampai kat pintu masuk je ada satu aquarium yang sangat besar, ada banyak jenis ikan berenang dalam tu. Memang budak2 suka tengok terutama Ilhan :)

 Ke dalam lagi keadaan gelap sedikit sebab lebih kepada kaitan pencahayaan dan electricity. Macam gambar kat atas ni boleh lihat bagaimana tenaga eletrik dibekalkan kepada urbun city. 

 Jadi nakbagi bercahaya satu bandar tu kena pam banyak kali generator kat situ. Bersungguh Qaireen mengepam supaya all the city bercahaya2 hehehe. 

 Yeahh, boboi boy kuasa tujuh!!

 Kusyuk baca arahan sebelum mencuba.

Cuit2 terus menyala. 

Ilhan pun nak try jugak.

Permainan interaktif, pijak2 kat paparan untuk hapuskan musuh. Macam main game kat handphone jer. . 

Pembelajaran khiesthetic. 


Lepas tu Qaireen dan Umar bersemangat nak naik train dalam tu. Punyalah beratur nak bawak train.

Tapi nak gerak ke hadapan dan belakang kena kayuh sendiri. Hahaha jenuh ler nak tolak tarik kena guna tenaga yang kuat. Roda dia pun bukan bulat, tapi segiempat!! Budak2 ni tak larik nak kayuh dah separuh jalan. Last2 petugas tu yang tolong tolak patah balik ke belakang. 


KAt luar ada pertunjukan ilmu sains, boleh duduk dah tengok show ni sampai habis. Masa pertunjukan dalam 11.30 pagi time ni.


Kagum pulak tengok alat muzik mengunakan tenaga. 

Main piano, yang ni tak petik guna jari. Tapi guna kaki  kui kui kui


Umar sibuk nak main kren dari tadi. Last2 dapat giliran terus cuba gunakan kren angkat barang2 di lantai. Tapi Ilhan pun sibuk juga nak guna sama.

Ahh lambat! Biar saya je angkat dan alihkan senang hahaha!!


Cuba cari frekunsi bunyi.

Mencuba sistem solar untuk gerakkan kipas kapal terbang mainan.

Bila kena cahaya kipas dia berpusing laju... 


Qaireen cuba kayuh untuk gerakkan kipas dan boleh berpusing, tapi berat sebab Umar sibuk nak bergayut di belakang hahaha. 

Bagi kat Umar, dia tak larat nak kayuh. Tak bergerak sangat kipas dia T_T

Yang ni main tenaga angin pulak, bola2 tu naik bila ada angin keluar daripada bawah. Tu dia, ternganga mulut Qaireen tengok bola angin ni 

Yang ni macam mana nak tukar tenaga kinetik kepada tenaga cahaya pula. Tapi kena kayuh ler basikal tu laju2 baru lampu menyala. Terkial2 Umar nak kayuh laju2 huhuhu.

Sekali ayah kayuh terus menyala lampu terang benderang!! Boleh ler guna benda ni kalau blackout kat rumah kan... Rumah terang, badan pun jadi kuruih.. 2 in 1 tu kui kui kui

Kami abis pusing melawat dalam jam 1.30 tengahari. Lepas tu makan tengahari kat kafe dia jer. Solat Zuhur kat tingkat atas Pusat Sains. Lepas solat dalam kereta husband kita nak ke mana selepas ni?? Jam dah 2.00 petang. Jom kita gi Muzium Negara nak?? Saja aku ajak2 ayam sebab tau Umar confirm tak mau. " Muzium? Tak nak lah ibu" Umar tak mau kui kui kui. Penakut dia. 

"Abis tu nak kemana?"
"Jalan KLCC ibu!!"
Hah???!!

OO oklah... moh ler kita ke KLCC. Confirm sesat hahaha. So perjalanan yang sepatutnya beberapa minit dah jadi drag sampai sejam pasal tersasau tersesat jalan hahaha.

Akhirnya!! Fuhhh rasa lega bila dah jumpa bangunan kembar dua ni hahaha. 

Jejalan di Suria KLCC. Umar ajak naik atas, nak lalu bridge dia. Tapi aku rasa sebab kita tak plan nak pergi sini mesti tiket nak masuk tu dah habis, lagilah waktu dah petang macam ni. Tiket selalunya habis sebab ditempah awal. Ala jalan2 kat taman dia ok jugak kan. 

My sweethearts (\/)

Peace yoh v('-')v

Jom kita jalan2, naik tangga. Ilhan kena ikut jalan bawah sebab pakai stroller.

Dapat bergambar dengan bangunan KLCC pun jadilah. Nanti lain kali ada rezeki kita jalan2 dalam bridge dia pulak yek.

Yeah akhirnya sampai. Kira dah berapa kali datang tapi sesat je dalam KL ni. 

Jalan2 rasa lapar balik, dah jom kita makan pulak!! Kitorang pergi ke food court kat level atas Suria KLCC. 

Anak2 dan husband pilih makan yee mee sizling.

Aku pilih makan char kiew tiew. Kenyang lagi pasal dah makan nasi tengahari tadi. 

Makan tauhu bakar. Tapi kurang sebab rasa manis sangat pulak, pedas kurang.

Dah selesai makan rehat jap. Nak tunggu untuk solat Asar pulak. 

Gilir2 dengan husband solat Asar, bagi anak2 main jap kat level bawah KLCC.

Kebetulan jam dah 5.00 petang berderu2 kakitangan Pertronas Twin Tower turun balik kerja. Aiseh tunggu kejap bagi lepas semua orang balik kerja kalau tak sangkut dalam jem pulak. Pukul 6 petang baru gerak balik ke Seremban, Alhamdulilah perjalanan lancar. Oklah jalan2 yang dekat sahaja yang penting anak2 rasa seronok pun dah kira cukup untuk ibu dan ayah. 



Khamis, 2 November 2017

Ganti geran kereta hilang di JPJ

Aku rasa aku cuma tengok geran kereta ni setahun sekali jer. Masa bila nak tengok? Masa nak renew insurans dan roadtax sekali gus. Punyalah lama simpan geran kete selama sepuluh tahun alih2 nak renew tahun ni tetiba aku tak jumpa!! Puas ler aku mencari punggah fail sana sini, tak juga jumpa2.

Last2 terpaksalah buat baru kat JPJ. Sekarang geran diorang dah lain, tak macam dulu. Dulu setiap kali renew roadtax diorang akan print kat belakang geran tu. Sekarang tak lagi dah... Geran dia pun sebesar separuh kertas A4 jer.

So petang semalam aku kerja amik half day nak settle geran punya pasal. Roadtax nak mati dah next week ish ish ish. Sampai kaunter JPJ cakap kita nak buat geran baru, geran lama hilang... Nanti petugas JPJ bagi borang PERMOHONAN SALINAN/GANTIAN SIJIL PEMILIKAN KENDERAAN.  So kita pun isi jela semua ruang2 yang diorang dah tandakan. Senang jer kan, dah siap isi amik nombor giliran dan tunggu..


Tu dia borang nyer. Dah dapat no dia, aku kena tunggu sebab ada giliran 30 orang lagi. 

Takpe, kat JPJ Senawang ni memang banyak kaunter pun. Lajuuuuu. Aku duduk tunggu dalam 10 minit terus dah sampai giliran. Bagi borang dan dan kad pengenalan kita. Nanti petugas akan buatkan. Kena bayar tak?? Of course ler kena bayar, sapa suruh hilangkan!! Kereta aku kena bayar dalam RM50. Kalau motorsikal dalam RM20.

Tadaaa, dah siap sekejap jer. Uii jakun jap sebab tengok geran dah makin comel. Lepas ni kena laminated supaya tak renyuk dan hilang. Sebab dah comel sangat kena simpan elok2. Kang hilang lagi naya jer... Bolehlah renew insurans dan road tax sekali lepas ni. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...