Pages

Jumaat, 29 Jun 2018

Makan Pau Yik Mun

Hari on da way kami balik beraya di Perak, tetiba husband ajak makan kat restorant anak Mamat Khalid di Tanjung Malim. Aku 'on' je hehehe cuma rasa macam tak bukak je lagi maklumlah rayakan. Orang Melayu raya sebulan, confirm kedai tak bukak lagi.

Memang betul sekali keluar exit tol Tanjung Malim, dekat jer kedai dia masih tutup lagi.

Picture dari http://eatdrinkkl.blogspot.com

Kami tak mau makan kat Ipoh leceh nanti sesak kat bandar besar. Jadi kalau boleh makan kat sini juga. Apalagi cari kedai Pau Yik Mun lah. Pau Tanjung Malim. Dah tengok banyak kali pasal pau yik mun ni, dalam Warung Kita dan Mat Dan Kaki Jalan. 

Picture dari http://eatdrinkkl.blogspot.com.
Aku tak sempat nak snap gambar kedai dia, pinjam gambar dari atas ni jer.

Tu dia pau tanjung malim atau pau Yik Mun. 
Amik inti kacang. 

Mak aii lembut gebu gebasss ko!!
inti dia sedap, tak manis pun. Terbaik. Makan panas2 beb!!

Mr Husband order kiew tiew goreng. Sekali datang selambak, mak aii makan utk dua orang. Banyak!!

Aku punya order pulak, nasi goreng Hainan. 
Banyak betul, semput nak abiskan T_T
Abis aku suapkan kat mulut anak2. Bagi perabih.. 

Tiup2 bagi sejuk sikit. 

Qaireen menanti bihun sup dia. Disebabkan waktu hari raya, punyalah ramai manusia di dalam kedai dia. Nak duduk pun penuh, mujur ada ruang meja kosong share dengan orang lain. Bihun sup Qaireen datang last sekali lepas kitorang dah abis makan. Jadi tak makan, mintak dia tapau. 


Kopi dia best, kena paw dengan Umar. Dia yang perabiskan separuh. Umar dan Ilhan makan french fries saja sebab aku dan husband suapkan makanan kami bagi diorang makan kenyang2.


Jadi total makan semua sekali adalah dalam RM56.00. Lepas makan kita terus gerak ke Taiping tak singgah mana2 lagi dah. Terus ke destinasti dituju dengan perut yang kekenyangan. 






Khamis, 28 Jun 2018

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018 , 1439 Hijrah

Dah dua minggu hari raya berlalu, baru aku nak update kat blog ni. Sebulan puasa, sebulan jugalah blog ni puasa takde posting apa2 hahaha. Jadi tahun kami beraya di Batu Pahat, Johor. Memandangkan cuti sekolah lama selama dua minggu maka kita pun plan akan balik kedua- dua kampung dalam cuti tersebut.. 


Gambar hari raya pertama di Johor, dengan mak dan ayah. 

Raya pertama memang tak beraya pun, sebab sibuk layan tetamu dan sedara mara datang umanh mak dan ayah. Raya kedua pun gitew, aku sibuk masak mee kari untuk orang datang nak beraya. Sampai Qaireen pun tanya bila kita nak keluar beraya. Last2 Umar pagi2 hilang dah nak ikut Pak Long dia beraya rumah sedara2 besan dia di Kampung Batu Putih. Tunggu mak dan ayah lambat benar nak keluar beraya. 

Akhirnya petang raya kedua, baru dapat keluar berjalan raya rumah makcik pakcik di sekitar Batu Pahat. BAru betul2 raya ni. 

Beraya kat rumah sepupu kat Kg. Pt. Bengkok.

Budak2 ni nampak parit je teruja sebab nak tangkap ikan. 

Nasib baik beraya, kalau tak dah turun parit tu cari ikan. 

Raya ketiga kami balik ke Seremban pulak. Pagi2 besok raya keempat kami bertolak balik ke Perak pulak. Jalan clear, lancar takde jem punya. Kat lebuhraya tetiba Umar nampak macam ada guning berapi baru meletus kat Perak?!! Hehehe tak lah, kebetulan nampak macam tu excited nak ambil gambar :)

Kat sana beraya lah kami ke rumah sedara mara sebelah husband. Ramai juga pakcik makcik sedara husband dah uzur, jadi kita ziarah mereka masa raya ni.

Kat sana sehari sebelum balik, adik-beradik pakat nak bakar lemang sekali lagi. 
Apalagi pakat2 kongsi beli beras pulut, santan, cari buluh. Setkan api semua pakat tolong menolong adik beradik. Lepas Zuhur boleh start buat dan bakar lemang. 

Excited en Husband dapat juga merasa lemang bakar kat kampung sendiri hehehe. 

Diorang ni buat camping ker??

Setup tempat bakar lemang. 

Mujur bukan bulan puasa lagi ye, kalau tak confirm budak2 ni mengadu penatlah, hauslah, panaslah. 

Si kecik ni teruja nak tengok ayah bakar lemang. Tahun lepas, kecik lagi duduk dalam rumah jer. Lah ni, ligan berlari merayap sana sini. Aku juga jenuh nak kejar kepung dia dari main kat jalan dan dekat dengan api huhuhu.


Yeah. Siap dah bakar. makan cicah dengan rendang. 

Raya ketujuh barulah gerak balik ke Seremban semula. Mak dah ayah sampai umah malam tu. Nak beraya keluarga sebelah mak di Banting pulak. So hujung minggu ke kita Banting pulak raya rumah makcik2 aku kat sana. 

Beraya di tumah cikWah, makan laksa dan lontong. Sedap nnyum nyum...Cik wah rajin buat kek. Kek dia memang terbaik. 





Sempat lagi kami sekeluarga bergambar potong kek tu. Sebab 23 hb Jun adalah hari anniversary kami ke 11 tahun. Alhamdulilah.  

Selasa, 26 Jun 2018

Kuda Hijau dapat kasut dan baju raya!!

Seperti yang aku bajet, sebelum raya aku dapat tukar tayar baru kete avanza aku di Batu Pahat. Total tukar keempat-empat tayar setelah ditolak dengan harga tayar lama ialah RM760.00. Tayar jenis Michelin.  Aku buat selepas servis kereta di Toyota. Actually sambil2 tu survey harga cat kat toyota berapa. Sekali diorang estimate dalam RM4000, wowww!! ni over bajet ni. Nanges T_T


Tukar tayar dulu lah. Diorang buat adalah dalam sejam. 

Lepas tu aku balik bagitau ayah aku nak cat kereta kat kawan dia jelah. Anggaran dia dalam RM1500 kalau luaran sahaja. Tapi bengkel dia dah penuh pulak huhuhu. Tapi dia bagi bengkel kawan dia, lagi baik dia punya cat. Harga dalam RM2500. Hmmm kira2 adalah over dalam RM300 juga ni. Tapi pikir2 balik cat jelah memandangkan aku dah kesian tengok kerete ni makin oudar dah bumbung dia dek makan panas matahari.  

kena tinggal kete kat bengkel dalam dua minggu, sebelum raya boleh siap punya. Ok lah. Pinjam kete ayah dulu balik Nismilan. Nanti raya balik amik kereta baju baru ehem ehem.

Ayah bagi gambar masa Avanza dalam proses kat bengkel kawan dia. 

Apek ni sampai deman terpaksa cuti sekejap, baru kerja sambung balik kerja dia huhuhu. 

Jumaat, 1 Jun 2018

Hari ni tiada lagi GST



Start 1 Jun 2018, GST telah diturunkan kepada 0%.  Bermakna tiada cukai GST lagi dikenakan pada sebarang produk atau perkhidmatan. Alhamdulilah. Syukur.

Terus terang aku kata, sebab aku tak membeli barang lagi setakat jam ni aku menulis blog ni jadi tak boleh compare harga sebelum ni dengan sekarang lah. Cuma aku nak ceritakan perihal sedikit berkenaan cukai GST dan mata wang Malaysia keh keh keh jangan kecam aku sebagai pakar ekonomi yang ke laut.

Ini berlandaskan pengalaman aku. Aku pernah share kan dalam blog yang kenapa aku dah stop untuk berniaga (tupperware dan Hai O). Ada aku ceritakan di sini.

http://www.hasnyjalil.com/2016/12/langit-tak-selalu-cerah.html

Keputusan berhenti berniaga itu aku buat pada penghujung tahun 2016 setelah GST diperkenalkan pada 1 April 2015. Kebetulan tahun 2015 dalam bulan Mac aku dapat lahirkan seorang director dalam team Tupperware aku. Masa tu rasa bangga sebab dapat hasilkan seorang entrepreneur dari golongan makan gaji macam aku ni.

Tapi setelah GST mula diperkenalkan pada bulan berikut,  keuntungan dijanakan mula berkurangan. Harga Tupperware telah meningkat. Aku terasa juga perubahan harga bila tengok katalog Tupperware setelah GST diperkenalkan. Gulp!! Nak jual masa tu ramai yang bertangguh nak beli alasan barang dah makin mahal.

Bukan  barang Tupperware sahaja, barang2 keperluan harian lain naik harga juga. Jadi aku akur juga bila pelanggan mesti nak pikir dari beli Tupperware baik beli sabun ker, susu ker atau makanan anak2 diorang.

Itu belum lagi mata wang Malaysia jatuh. Barang Hai-O kebanyakkan daripada China. Jadi bila pihak Hai O bagi tau barangan akan meningkat harga menyebabkan pelanggan ramai yang berkira-kira nak membeli. Contoh ketara sekali ialah pil herba maharani. Naik RM20.00!! Lepas tu tambah dengan GST lagi, nangis.....T_T

Yela keuntungan barang aku jual pun bukan kaut beratus2 mahupun puluhan. Untung adalah seringgit dua, kadang2 dalam nilai sen sahaja tau. Maklumlah kita berniaga sambil beramal kan hahaha.

Faktor-faktor ini menyebabkan aku bertungkus lumus jugalah untuk mencari profit dari dua2 bisnes yang aku fokus dari 2011 lagi... Lama2 aku sedari keuntungan aku makin menipis, senipis kertas A4 bai!! Susahnya nak bertahan, itu pun dah cukup lama aku bertahan tau!! Huhuhu.

Last2 akhirnya aku give up. Surrender. Ini didorong juga dengan faktor2 lain yang aku ada share dalam blog di atas. Anak buah team aku pun yang ramai2 mula menyepi start tahun 2016. Yela faham, terasa gawatnya masa tu. Nak berniaga pun tak senang.

Jadi kalau hari ni GST dah tak de, adakah aku akan mula buat bisnes direct selling balik?? Hehehe. Setakat ni jawapan aku tak mungkin. Sebab aku dah melepasi fasa menambahkan pendapatan. Fasa itu dah berlalu. Sekarang ni fokus pada pengurusan keluarga, anak2, kewangan. Nak melayan kerenah student dan kerja lagi hehehe.

Apa-apa pun semoga Malaysia akan bertambah makmur dan sejahtera selepas ini...












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...