Pages

Rabu, 18 Julai 2018

Rumah terbuka Hardy di Rantau

Lama juga event ni berlaku dua minggu lepas, yelah aku ni busy mana sempat nak update blog.
Masa ni mak aku plan nak ajak adik beradik dia kumpul rumah baru abang aku, Hardy di Rantau. Nak buat kenduri doa selamat sekali. Hahaha aku gelakkan abang aku jer pasal dia ternganga2 jer tak tahu menahu nak buat open house ni alih2 mak cakap nak buat makan2 kat rumah kau nanti hari Sabtu tu 30hb Jun.

So punya kalut dia call mintak aku carikan tempahan nak sewa kerusi meja, nak tambah lagi kambing bakar takut tak cukup (sebab aku order daging kambing perap untuk bakar). Aku cakap cukuplah daging tu, kerusi meja tak payah nanti aku bawak tikor jer. Bentang bawah kita bersila je makan ramai2, sadis punya adik dia ni hehehe.

So mak ayah aku baru balik dari Terengganu, saja ikut makcik aku jalan2 kat sana. Siap dah borong sotong ko kat sana. Cadang nak bakar2 malam tu. Uii jauh sotong Terangganu atang. Lepas tu beli kerang, udang, ikan cencaru dan keli (orang nismilan panggil ikan sembilang??) kat Banting sebelum datang ke Rantau.

Gaya membakar sambil menjeling dari en husband.
Sampai je kat rumah Hardy, kitorang test dapur bakar mak yang bawak dari Johor. Senang tak payah nak guna arang ker, nak kipas ker. Guna gas memasak ajer. 

Cuba bakar daging perap kambing ni sekali. Pakcik aku dah siap bakarkan otak2 dan ikan keli. 
Mak siap pesan belikan durian sebab hajat nak buat bubur serawa. Anak2 kami dah perabihkan durian dia beli siap2 dari Pahang on da way balik dari Terengganu. Bertuah punya anak :))




Kerang baru lepas cuci, Hardy bawa nak bakar siap2. Sebab malam tu semua dah datang untuk makan. Lepas bakar tu, kitorang dah siap2 makan dah rasa semua makanan yang ada ahahaha. 

Malam tu lepas solat magrib berjemaah, ayah jadi iman dan ketuai bacaan doa selamat untuk majlis malam tu. 

Ala Afiq malu2 pulak. Birthday boy.

Sambut sekali hari jadi Danial Afiq yang ke 12 tahun, anak abang aku yang pertama. 
Cepat dah besar Afiq ni, nak jadi anak bujang. Semoga sentiasa success dalam bidang bola sepak yang diceburi.  



Brownies coklat. Feberet aku tapi tak boleh makan banyak nanti gemoksss T_T

Tart buah

Kek harijadi Afiq

Kek carrot.

Semua kek ni makcik aku yang terrer buat, Cik Wah. Asal ada jamuan makan2 jer dia mesti buat side dishes yang sedap2 macam ni huhuhu. 

Daging bakar yang marvelous. Jenuh aku dan husband cari balik contact orang yang buat daging perap ni pasal ramai sedara mara yang suka. 

Umar dan Cik Wa menikmati daging kambing bakar. Tempah 5kg habis dimakan semua yang datang, kan mesti cukup punya. 

Banyak2 makanan ada, Ilhan nak makan bihun goreng ajerrr. Sabar jelah.

Hah tuan rumah baru duduk tenang makan malam. 

Feberet Ilhan sama macam aku, makan brownies ni macam berantu. Tak boleh berhenti weiii T_T

Sembang2 pakcik2 di luar rumah. 

Pegang kontrak satu hari untuk bakar membakar ye bang. That was your great job ahaha.  

Mak makan daging kambing. 

Kan, duduk bersila jer senang. Tak payah kerusi meja bagai kan kan kan!!
Ni keluarga mak Com dari Senawang. Adik perempuan ayah yang dah pencen sebagai jururawat. 

Bakar, kita bakar. 

Acara makan semakin rancak ahahaha

Jemput2 abiskan. 

Jiran tetangga Hardy pun datang eratkan ukwah. 

Luas rumah abang aku, muat semua orang datang duduk bersila makan. 




Hah tambah2 lagi. Keluarga Mak Com peminat tegar ikan keli. Habis licin ikan keli bakar, semua makanan pun habis juga. Durian serawa mak pun habis. Alhamdulilah cukup, syukur..

Dalam jam 11 malam baru lah semua beransur2 balik. Aku dan husband tolong basuh pinggan mangkuk dan kemaskan barang2 sebelum balik Sendayan. Ramai adik beradik mak tidur rumah HArdy malam tu, sebab besok nak gerak ke Putrajaya. Pakcik aku (adik mak) buat open house pulak. Yeah bulan raya memang bulan makan sahaja!!!!


Khamis, 12 Julai 2018

Pengalaman seorang anak ibu yang berkerja.



Yelah, mana ada taska sanggup nak jaga anak2 bukan waktu pejabat. Selalunya taska ni start jam 7.00 pagi sampai 6.00 petang, jika lebih extra charge. Itu oklah dengan ibu bapa kerja waktu pejabat. Yang kerja syif ni, siapa nak bela?? Jadi berbaik sangka lah pada mereka yang berkhidmat macam mak ayah aku, kerja kadang2 anak2 terpaksa tinggal kat orang yg boleh jaga.

Bila tengok kes baby dah mati dan disorok dalam refrigerator, rasa hati sedih dibuatnya. Lagilah tengok mak dia masih berpakaian uniform kerja dia.Teringat aku pada mak, seorang jururawat dan kerja ikut syif pulak tu.

Kerja emak aku sebagai jururawat sangat2 sibuk. Aku rasa since dari 1981 aku lahir sampailah dia pencen hahaha. Sebelum 1981 aku tak tauler pasal tak lahir lagi kan. Tapi sepanjang kehidupan aku memang dia sangat sibuklah... Mengalahkan wakil rakyat. Jarang2 dapat cuti. Hari raya pun kena kerja. Sob sob sob.. Kalau tengok gambar zaman kami kecik lagi, mak sangat kurus. ... Kerja dia tak berhenti syif pagi, syif petang dan syif malam. Mak kata mana ler sempat nak duduk, asyik jalan ke sana ke mari pergi katil2 pesakit. Ada je pesakit panggil "Misi! Misi! . Makan, minum pun ko kadang2 tak sempat.

1990. Gambar hari raya sekeluarga :)

Tahun 1980an dan awal 1990an, kami sekeluarga duduk di Muor. Mak ayah kerja kat Hospital Muo. Syif malam masa tu seminggu direct!! Gilo penat. Dan waktu siang mak tidur saja, qada balik tido malam dia bekerja. Pergh penat... Sebab kalau tido keluar air basi tanda dia penat ler tu kan ngeh ngeh ngeee. Nanti tengahari mak bangun tido dan dia masakkan juga makan tengahari, dah letih2 macam tu. Pastu petang mak sambung balik tido sampai ke Asar. Lepas maghrib mak siap2 untuk masuk balik kerja syif jam 9 malam.

Ayah aku kerja MA, hospital yang sama tapi bahagian kecemasan. Rutin kitorang masa kecik akan tengok mak ayah kerja tukar ganti antara satu sama lain. Kalau mak syif pagi, ayah kerja syif petang. Kalau mak syif malam, ayah akan tukar syif pagi. Diorang selalu check rooster supaya  diorang tak kena syif sama kecuali syif petang sahaja. Kalau syif malam seboleh2 mak dan ayah elakkan bertembung, takut kami anak2 terbior pulak di rumah takde orang jaga.

Jadi waktu pagi kami tengok mak, petang kami dapat tengok ayah. Petang kami dapat tengok ayah dan malam kami baru dapat tengok mak. Mak dan ayah tak dapat tengok diri masing2 kerja kat spital yang sama pun!!  Rutin ini dah biasa dari kami lahir hinggalah habis sekolah menengah.

Dah ayah dan mak kerja siang malam, kami tak boleh terlepas terbior macam tu. Mesti ler ada orang tolong tengok2 kan kami ni.. Dia arwah Tok Mok, jiran sebelah rumah, merangkap juga tuan rumah sewa kami. Ayah rapat dan layan Tok Mok macam mak sendiri jadi Tok Mok rajin tengokkan kami bila mak ayah kerja. Sebab badan dia agak gempal (Tok Mok itu nama atuk gemok) lutut dan kaki dia selalu bengkak. Dia susah nak jalan. Jadi setiap kali mak dan ayah kerja, dia mesti usung tikar dan tilam nipis dia, bentang dalam rumah kami. Boleh lah duduk bersila atau baring atas tilam tu.

Al-fatihah untuk Tok Mok.
Ni jer satu2nyer gambar aku dengan Tok Mok kat rumah dia. 

Waktu kitorang ligan dia mampu jerit jer. Kesian Tok Mok, penat tau dia jerit nak kawal kami yg buas ni hohoho. Jam 5.00 petang baru dia bagi main luar rumah. Pukul 7 ptg mesti balik mandi. Kalau degil sangat Tok Mok report ayah. Kalau malam masa tunggu mak ayah balik kerja, Tok Mok akan letak kerusi depan rumah dia dan duduk tunggu sampai nampak motor ayah masuk halaman rumah. Barulah dia masuk rumah dan tidur.

1989.
Tapi bila dah ada basikal sorry ler, makin jauh le kitorang merayap... 
kalau mak ayah keje,  kitorang kayuh sampai ke bukit treh ko... Tok Mok tak larat nk leter.
Pastu kita cuak, kalau mak ayah tau kantoi kang, kitorang kayuh laju2 balik rumah hehehe. 

Baik mak atau ayah tak suka rumah bersepah2. Pernah sekali malam tu dia balik kerja, mainan kami tak kemas bersepah dalam bilik. Mak jerit, marah sakan, amik semua mainan humban keluar tingkap. Kitorang terkulat2 senyap aje, takuuut. Besok siang hari kitorang cari balik mainan mak campak keluar rumah tu hehehe.

Kitorang tak pernah cuti berjalan makan angin. Adalah sekali ayah bawa kami jalan ke Kelantan dan Terengganu tahun 1992 teman dia interview untuk jawatan MA satu projek mega di Jeli, Kelantan. Selebihnya cuti sekolah, kitorang duduk bertafakur jer di rumah hehehe. Atau balik kampung mak di Klang. Nak cuti, kerja di hospital payah nak dapat cuti. Kitorang tak mampu bercuti jauh2.

Zaman 80an dan 90an memang susah, zaman Tun Mahathir jadi PM pulak tu hahaha. Duit gaji kecik, tak cukup untuk tampung makan minum cukup sebulan. Nak beli makanan bila sesak hujung bulan, sesak2 terpaksa ke kedai pajak..  Dapat gaji tebus balik. Nak makan susah, apalagi nak bercuti jalan sana sini. So dulu orang kata makan gaji tu untung, banyaklah ko. Sama je. Bila kami dah habis sekolah baru lega sikit kot hehehe mak dan ayah dah bertambah senang dan selesa.

Ya, hello hello
Apa? ada kes??
Aku dah pencen ler :)

Tahun terakhir mak kerja, sebelum pencen sebagai jururawat di Hospital Batu Pahat. 

Bila dah pencen, barulah mak dan ayah ada peluang jalan2 bercuti :)

Terima kasih mak dan ayah susah payah jerih membesarkan kami dengan jayanya :))))



Rabu, 4 Julai 2018

Bulan Raya, mood pun beraya lagi.

Kebetulan member opis kitorang Izat ajak beraya rumah dia di Forest Height. Alhamdulilah langkah kanan, makan tengahari kat sana. So sampai sana lepas sembahyang zuhur. Wife Izat, Nina jamu kami makan nasi putih berlaukan ayam masak lemak cili api, ikan masin, telur dadar dan sayur kangkung. Lepas tu Nina buat laksa Penang jugak. 

Makan2 sampai kenyang. Qaireen tambah dua kali, Umar pulak tambah sampai tiga kali!! Lepas tu Umar tak malu mintak bungkuskan lauk pulak tu!! Haiyooo buat malu ibu jer anak bujang aku ni. Sedap ler tu hehehe. 


Sesi makan2. Sedap!! Qaireen yang tak sudah2 makan, sibuk mata tengok tv. 


Ziarah kawan opis yang cuti sakit. Kesian Izat, sebelum bulan puasa dia accident di Port Dickson. Patah kaki. Terpaksa operate dan guna kerusi roda. Terpaksa bersara dari main bola sepak lepas ni.

Kenyang makan, berborak2 kitorang balik ke Bandar Sri Sendayan. Aunty Nina bungkuskan lauk ayam masak lemak cili padi kat Umar hua hua hua. Nampak gaya ibu kena balas balik ni bekas makanan tu nanti hehehe. Sebelum balik rumah tu singgah kejap d'Tempat, sebab ada jamuan hari raya anjuran Matrix Holding Sdn Bhd. 


Sampai sana dalam 4.30 petang. Orang dah berkurangan. Tengok diorang prepare stage untuk konsert malam ni, Search, Hujan dan Spider perform malam ni. 

Jom tengok apa ada untuk jamuan raya tu, padahal dah kenyang pun..

Qaireen EXCITED!! Ada cendol!! Dia minat giler makan cendol. 



Ok, jom makan cedol. Abislah diet ibu T_T

Tu dai cendol Songkok Tinggi, cuma petang ni diorang tak pakai pun songkok tu.


Makan cendol je, yang lain mampu tengok. Lagipun dah kenyang. Amik juga roti jala tapi masin dia!! Ya Rabbi... tak tertelan aku!!

Dia excited dapat makan cendol ler tu... 

Dah petang orang dah makin kurang jadi tak payah berebut2 nak makan. 

Matrix sediakan payung untuk orang yang datang makan di bawah tu. 

Diorang tengah testing persiapan stage. 
Confirm mesti ramai giler yang datang malam ni. 

Lepas makan kitorang pun balik terus ke rumah. Minggu depan ada lagi open house, banyak jemputan ni huhuhu. Raya kan sebulan, makan jelah jawabnya... KOnsert, haram nak pergi nak bawak anak2 tengok walaupun diorang ajak. Lagipun group yg dtg tu bukan zaman kamu, mesti kamu ternganga dengar lagu diorang kui kui kui. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...