Pages

Isnin, 28 Januari 2019

Anak kena Viral Fever

Anak aku yang sulung ni tak berapa gemor buat outdoor activities. Banyak duduk dalam rumah, baca buku, tengok tv. Yang rajin main di luar adik2 dia sahaja. Seperti biasa awal tahun ada acara sukan sekolah, merentas desa. Jadi dia pun masuk acara rentas desa tu.

Masa training petang tu, malam dia ngadu kaki lenguh. Jadi aku sapu minyak panas. Balik kampung kat Johor mengadu lagi kat Wan dia. Wan dia tolg urut sapu minyak panas.

Bila hari merentas desa, larian start jam 8 pagi. Qaireen makan roti habis sebungkus nak bagi tenaga punya pasal. Tup2 tengahari masa aku nak amik Umar dari sekolah husband call cikgu bagitau Qaireen tak larat nak sekolah KAFA. Jadi aku amik dia balik sekali. Umar tolong bawakan beg dia. Longlai je, air mata keluar meleleh. Tak cakap apa2. Dalam kete senyap je. Bila tanya, dia cakap penat...

Petang tu balik dari taska pun sama, tak larat. Jadi besok dia tak pergi sekolah memandangkan badan dia tak larat. Pergi klinik doktor suspect denggi sebab ada beberapa pelajar kat Sendayan kena deman tu lepas cross country. Doktor bagi ubat tahan sakit dan panadol. 

Deman dia terus on off selama beberapa hari. Last2 hari ketiga tak ok lagi, lepas jam 12 tengah malam suhu badan dia panas sangat. Jadi husband bawa dia ke Hospital Tunku Jaafar. jadi tarikh 21 Januari admit Wad pemerhatian lepas tu pagi tu akhirnya masuk wad Kanak-kanak pulak. 

Hari Pertama. Deman masih berpanjangan suhu tinggi, darah dah amik. Alhamdulilah bukan Denggi. Risau jugak kena denggi huhuhu. Mak ayah datang melawat kebetulan diorang baru balik dari Banting. 

Hari kedua dah bertambah ok. Ubat bagi empat jam sekali. Huu aku bagi lapan jam sekali kat rumah. Sekali doc arahkan bg 4 jam sekali. So kejap2 makn ubt. Kejap2 nurse dtg bg makan ubat. 

Petang tu dah ok, boleh duduk borak2 macam biasa. 

Makan pun berselera. Datu peket roti jala dia sorang2 je yang abiskan.

Kat HTJ ada sekolah dalam hospital. Cikgu datang untuk mengajar kanak2 yang tak dapat bersekolah sebab masuk wad. Jadi hari ni dia belajar Bahasa Inggeris.



Depan kubikel dia ada bilik bacaan, jadi banyak juga buku boleh dibaca nak hilangkan boring.

Pukul lapan malam doktor round lagi. Kali ni kena puasa start 2 pagi sebab nak buat ultrasound besok. Tengok bahagian organ dalam pula. Sebab Qaireen ngadu abdomen sakit jadi doctor surgikal nak pantau kalau ada kesan masa dia operate time baby dulu. uii risau juga,.

Budak kecik ni nama dia Firash. Lagi lama dia berkampung dalam wad ni. Kesian dia boring sorang2 sebab mak ayah dia kerja. Selalu datang katil Qaireen sembang2 dan ajak main sama. 

Main game jelah, nak main playground kat luar confirm guard tak bagi. 

Besok pagi lepas ultrasound, cikgu datang pulak. Ramai cikgu dia, tukar ganti. Bagi latihan dan tgk video. 

Cikgu balik ada bagi kerja rumah. Qaireen bising letih kepala nak tidur lepas buat latihan tu hahaha.

Petang cikgu lain datang pulak. Bagi latihan lagi huhuhu, "penat otak Qaireen" bising budak ni. 
Ala kamu tak sekolah dekat seminggu dah, nak letih apanyer kui kui kui.. 

Lepas scan pagi tu,  result pun keluar petang tu. Doc cakap tiada masalah apa2. Deman viral, sambung makan ubat empat jam selama dua hari kat rumah.  Yeahh lega, Alhamdulilah. So boleh discaj wad lah pada 23 hb Januari. Kena rehat sehari di rumah. Petang tu jam 6 pm husband datang amik kita. Maka selesailah sudah percutian 3 hari dua malam di wad HTJ ni. Sekian....




Jumaat, 11 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V3

Sekarang dah hampir siap 70% tiles dan tembok. Disebabkan apek yang kerja buat tiles tu dah tu, 50 tahun rasanya. Jadi kerja dia agak slow sikit. Letih wooo kalau tengok dia buat.

Yang ni bukan apek buat tiles tu, ni Ah Kong kontraktor yang upah apek tiles buat kerja kat rumah kami. Dia tengah lap, kilatkan tiles dah siap. 

Nampak kemas, tapi husband kata macam senget sikit. Besok dia bukak balik kasi tegak semula. 

Tembok dah selesai letak tiles. Tembok depan jer. 
tembok belakang pakai cat sudah, banyak duit wooo nak pakai. 

Paip air dia dah bawa ke tepi sikit, nak buat lubang air kat bawah tu nanti. 


Tu jela serba sikit progress kerja diorang dalam minggu ni, lambat nyer nak siap 

Jumaat, 4 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V2

Hari ni kontraktor dah siap naik bata untuk tembok depan dan belakang rumah. Hahaha gelak besar tengok batang paip terjulur macam tu, buruk aiih. Tapi nanti dia potong kasi pasang paip baru lagi elok.

Tanah pun dah siap simen. Nampaknya takde lagi masalah becak. Tak ada chance Ilhan nak main tanah dengan car dia. 

Part tengah ni pun dah siap disimen. 

Ni yang dia cakap kasi lurus sampai belakang. Sama rata. Baru kemas. Sebelum ni tiles developer pasang kedudukan menyerong....

Kat belakang dah naik bata, jadi tembok batu so jiran belakang tak boleh intai depan yea, haip!! Hahahaha gurau jer.

Pagar lama tu letak tepi dulu nanti dah siap kita jual kat kedai besi. Dapat duit top up mana kurang keh keh keh. Baru perasan mangga dah nak masak kat pokok tu. 

Minggu depan ler nanti pasang tiles ye. Lemau betul nak tunggu kontraktor siapkan kerja. 

Kebetulan banyak batu kelikir lebih2an, jadi aku suruh bawa masuk dalam laman. Jadi masa cuti ujung tahun, kitorang abiskan masa mencangkul ratakan tanah buang rumput. Pastu top up atas tanah tu dengan batu2 tu ler. Sakit pinggang mencangkul, macam jadi buruh kasar dah. 

Puas hati, amacam nampak ok sikitlah - tu agaknya Ilhan fikir ye tak kui kui kui. Kalau tak nampak semak je rumput meliar hidup kat situ huhuhu. 

Batu dah abis tinggal pasir je. Pasir pun pasir lah. Janji tanah dah boleh sama level ketinggian dia. Kalau tak, air asyik bertakung kat situ.... 

Budak ni takde lagi chance nak raduk lecak kat situ. 

Last2 dia raduk pasir jelah. tolong ratakan. Kete dia tukar jadi bajak dah huhuhu. 




Khamis, 3 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V1

Sejak dah pasang awning, rumah dah jadi teduh sikit. Cuma bila hujan lebat, akan jadi becak di setengah2 kawasan atau ruang2 halaman rumah. Lagipun laman rumah kami tak beberapa rata tanah dia. Jadi dah kira2 dan tunggu komisyen berbulan2 lamanya (ahahaha) akhirnya baru dapat laksana misi untuk baiki laman rumah kami ni.

Ruang ni nak tambah tiles je. Aku cadang nak buat pakai batu cuci dan tiles outdoor. 

Kat sini lagilah macam bendang pasai air hujan turun semua tala kat sini. Syok Ilhan main lecak dengan kereta sorong dia huhu. So kita korek buang tanah.  Lepas ni ganti batu cuci dan tiles. 

Kena pecahkan tiles yang sedikit tu nak bagi sama rata. Kawasan ni dah ada bumbung jadi aku plan nak letak kerusi dan meja outdoor lepas tiles siap pasang. Berangan ye, berangan.... 



Buat tanda had mana kita nak pasang tiles. Kontraktor kata pasang tiles kasi lurus sampai belakang terus. Biar sama, baru cantekkkk. Ye cantek juga duit dia huh!!

Tapi memang aku harap boleh buat sampai abis belakang, sebab kalau hujan lebat air melimpah2 tak sempat keluar dari laman confirm air masuk pintu belakang rumah. Pintu pun dah reput weiii. Jadi nampak gaya pagar kena buang. Naik bata ganti tembok batu.

Nak kena tambah awning belakang ni lepas tambak tanah dan pasang tiles. Huhuhu duit lagi. 

Nanti bersambung lagi, aku update gambar progress.......




Jalan hujung tahun di Ikea Cheras.

Kira ini aktiviti terakhir keluarga kami untuk penutup tahun 2018. Hari 28hb Dec tu, satu family pergi ke Ikea Chera, hajat nak beli barang pakai online jer tapi dia charge post dalam RM28 ko!! Mak aii dah ler barang aku tu dua jer, last2 husband kata baik kita pergi jer sendiri beli ahahaha. Lagipun kitorang ambil cuti seminggu lebih untuk habiskan cuti tahunan dan teman anak2 cuti sekolah kan.. 

So gerak keluar awal rumah dalam jam 8.00 pagi. Singgah sarapan kat RnR Seremban. Pastu dalam jam 10 lebih tu baru sampai IKEA Cheras. Biasalah manusia sibuk nak masuk kerja kita sibuk nak shopping kat Ikea huhuhu. Tak de lah buang masa, cari2 barang nak kita beli kan. Sambil2 tu anak2 sibuk main duk guling atas sofa, katil dalam showroom tu T_T

Dalam jam 12, beraturrr nak bayar sudah.. Asal nak beli dua barang tapi terlebih2 jadi 3,4,5,6 dan berapa ntah barang2 nyer. Huh dugaan2 

Hasil tangkapan pada hari tersebut, pokok pun aku rembat hahaha!! Pasal harga dia murah RM14.00, minggu lepas aku beli kat nuseri Senawang dalam RM25 sepokok. Uii rugi!! Rugi!

Orang tak ramai sebab hari bekerja kan. Lagipun aku setakat ni perhatikan IKEA Cheras ni tak crowded beratur panjang macam kat Ikea Damansara tuuuu. 

Lepas bayar, hantar barang ke kereta. Lapar dah pulak. Letih tilik tengok barang pusing sana sini kan. Malas nak makan kat luar susah nak berhenti nak pikir cari makan kat mana. Makan kat IKEA je, ibu belanja dah eh.. Sebab temankan ibu shopping kan...

Disebabkan memang dah waktu lunch, ramai ler manusiia yang kelaparan beratur memanjang nak ambil makanan. Fuh macam kantin sekolah dah, crowded seh. 

Haip!! Sempat pulak Umar celup jari dalam mushroom soup tu. Tak sabar nak makan ler tu. 

Sebab ramai umat manusia kelaparan, tempat duduk jadi dah penuh. Takde kosong. Rezeki, tetiba ada satu set sofa kosong sebelah kiri kami. Husband terus cop duduk hehehe. Wah sofa macam makan ala2 kat restaurant jah ye. 

Semua makan chicken chop kecuali Ilhan makan pasta. Meatball sorry to say kami tak berminat ler. Tak taulah sebab bukan kena selera tekak melayu kami kot kui kui kui.. Chicken wing aku tapaw je.

Tu bil dia.... 

Qaireen tadi nak pasta, tapi tukar chicken chop. lepas tu dia paw pasta adik dia. Geleng kepala aku...

Senang Ilhan makan kalau kena selera dia. 

Hah bismillah.. makan. Ibu syok tangkap gambar anak2 makan.

AMboi selera betul budak ni makan :)))

Dah kenyang, tersandar Umar. Ceh tak senonoh betul hehehe. 

Ok, nasib baik habis, licin... 

Dah kenyang jom balik.... 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...