Pages

Rabu, 27 Mac 2019

Kisah Beli kereta kedua || Part 4

Entry kali ni panjang sikit daripada entry sebelum2 ni (part 1,2 dan 3). Untuk kereta kedua ni kenapa kami pilih used car berbanding kereta baru. Hmmmm sebab aku bajet harga kereta dalam 70k-80k (termasuk insurans, road tax, service charges etc...) Jadi kereta baru yang mampu aku dapat pun adalah Honda Jazz takpun City, kalau Toyota mungkin Vios kot.. Kalau kereta tempatan mungkin Myvi, Bezza tak pun Proton Persona. Jadi pilihan dalam pasaran terhad. Yelah kalau demand nak enjin 2.0 cc, laju, ada 6 airbags, 6 speeds, accessories macam push button, navigation, etc. 

Ooo baru aku ingat kenapa aku tak jadi pilih Persona lepas pandu uji tahun lepas. Sebab susut nilai Persona dalam tahun pertama adalah RM20k. 20K!! 20K banyak tu?? Ko bayangkan ko dahlah bayar bulan2 kereta baru kat bank RM600 lebih tapi kereta ko susut tiap2 bulan sebanyak RM1666.67. Tak ker giler namanya??! Terus mati niat nak beli Persona time tu kih kih kih.

Lagi satu kalau masuk pasaran kereta terpakai banyak pilihan lagi untuk kita pilih. Jom kita tonton video bawah ni..


Jadi banyak tips-tips yang aku dapat dari video ni. Jadi kami follow jer tips yang dia bagi. Jadi sambung balik kisah pencarian kereta tu. Hari Ahad selepas sarapan kami pun bergerak ke sungai Besi untuk tengok balik 2,3 kereta Mazda CX5 yang kitorang dah query sebelum ni.

Tapi takdir kot bila jalan kat lebuhraya aku bagitau kat husband cuba masuk jap kat Kajang jap. Nak tengok kedai yg satu lagi lah kat sini sebelum kita ke Sungai Besi. Husband belok masuk exit Kajang. Kat jalan Semenyih kitorang singgah kat Auto City (tak survey tempat ni lagi sebelum ni). Husband berhenti betul2 di hadapan kereta merah ni. Jenis Mazda 3. Turun2 kereta, kitorang macam terpukau jugak tengok kereta ni hahaha padahal hajat nak cari SUV last2 balik semula ke matlamat asal cari kereta sedan. 

Umar nak bergambar depan kereta tu masa sampai kat sini. 

Kereta ni keluran tahun 2014, milage baru 40 000++ sebab owner dia jarang2 pakai kereta (jenis peminat dan pengumpul kereta). Orang VIP apa kisah nak beli kereta banyak. Jadi memang semua serba serbi nampak baru. Baik seat dia, kabin, bonet dan enjin. Cuma adalah calar sikit2 depan bonet hadapan sebab pergerakan kereta di jalanraya kan..  Harga dia pamer RM77k. 

Jadi nego2 mintak bagi harga kaw2 murah masuk semua charges dan insurans. Aku pun booking. Dan dalam seminggu alhamdulilah loan bank RM65k settle. Dapat kunci dan pandu balik.

Semua ingat kami beli kereta baru, sumpah memang nampak baru sangat walhal dah nak masuk 5 tahun. Jadi kira nasib baik juga dapat jumpa kereta ni dari hajat nak beli SUV sebelum ni. Kalau tak dapat SUV harga RM80k++ lepas tu milage semua 80000-90000 ke atas. 

Dah sebulan pakai, alhamdulilah betul2 puas hati. Minyak dia jimat giler. Dan yang penting kami tak tanggung susut nilai yang banyak untuk pilih kereta segmen macam ni. Yela harga kereta ni RM140k masa baru keluar. Hari ini kita bayar tak sampai RM1k untuk memandunya. Jadi kita dah 'menang" banyak di situ hehehe. Oklah tamat ler citer bab beli kereta kedua ni... Bye!!




Selasa, 26 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua || Part 3

Kalau pergi area Kajang, Jalan Semeyih dan Sungai Besi, pergh.... Lagi dahsyat used car diorang. Jenama yang hebat2, kalau nak cari kereta yang bawah 5 tahun memang berlambak.

Ni kat area padang golf  Sungai Besi, lagilah berpeluh nak mencari. Banyaknyer!!!!

Korang bayangkan dari pagi sampailah ke petang kami pusing2 cari. Penatnyer tak terkata... Last2 balik Seremban, rehat dulu. Sebenarnya target kitorang nak cari jenis SUV, pilihan dia adalah Mazda CX5. Tapi tak sangka kete ni hot jugak!! Sebab rupanyer ramai orang mencari... Lepas aku tengok kete, confirm ada turn orang lain menunggu nak test kete tu jugak. 


CX5 2015, jenis lama punya version yang dah ada dalam pasaran used car. Jadi kegilaan orang ramai sekarang ni. Dah ler model ni tak banyak dalam used car market. 


Memang dah nampak adalah dalam dua, tiga pilihan masa pusing2 test drive. Jadi kami plan next time boleh query yang tu kot. So balik Seremban dulu, kesian anak2 kepenatan follow kami. Kena bincang macamana. Harga pun memang RM80k++ tak dapat turun lagi memang harga pasaran dia. 


Bersambung.......



KIsah Beli kereta kedua || Part 2

Jadi bermulalah misi mencari kereta kedua. Sebenarnya aku dah test drive kereta proton persona tahun lepas. Ok jugak lah kete tu sesuai untuk family car. Dan harga dia pun mampu milik. Sebab dalam 60k ++. Tapi tak tau lah lepas balik test drive tu, krik krik krik... senyap pulak aku tak pikir kete lagi lepas tu hahahaha. Agaknya dah puas kot bawa uji kete baru :P

Lama lepas tu dekat setahun baru tergerak nak cari kete lagi... uihhh lamanya peram. 
Mula2 cari kat Batu Pahat. Dah cuba kete baru Innova, Altis. Lepas tu test pulak kete terpakai. Nissan pun ada try. Pusing2 merata cari dan pandu uji. Lepas tu penat tak payah ler cerita. Pening juga kepala nak cari kete terpakai ni huhuhu. Banyakler kertas kira2 bawak balik rumah, ejen kete dah tolong kirakan. 


Toyota Altis tahun 2015, masih baru tapi macam bumper tak ori. Mungkin ada orang hentam dari belakang tu ngeh ngeh ngeh.. 

Yang Altis tahun 2013, tapi enjin power 2.0V tu!!


Kereta baru, lagi besar installment dia... 
Yang ni memang tak mampu huhuhu. Rasa2 installment lebih RM1k tak payah lah nak tenung lama2 


Tapi paling banyak kat kedai used car ni kereta Honda yek. Kedai promote suruh ambil Honda Civic atau Accord. Tapi aku tak minat pulak jenama H ni. Rasa banyak sangat dah atas jalan raya Malaysia Ewah ewah... 

Jadi tak jumpa kat johor, balik ke Seremban. Lepas tu kan pencarian di sekitar Selangor dan KL pulak!!!
Haa ni antara sebahagian business card kami collect sepanjang pencarian kereta kedua ni... 

Bersambung...... 

Isnin, 25 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua



Lama aku pakai avanza ni since tahun 2007. Dari bujang, dah kahwin sekarang anak dah tiga orang. Yang sulung dah darjah 4. Kira inilah satu2 nyer kereta kami pakai untuk pergi kerja, ke sekolah, berjalan2 dan shopping barang.

Qaireen nak drive avanza ker?? hehehe
Budak kecik ni dah darjah 4 dah tahun ni. 

Bila usia kete dah masuk 12 tahun, banyak part yang asas perlu diganti contoh macam bush, lower arm. Tapi enjin masih tip top. Masih ok, dan pemanduan pun jadi soft dan lancar. Tak pernah ada masalah besar sepanjang pakai kete hijau ni. Memang aku hanya servis di toyota servis dari awal sampai sekarang.

Mula2 gatal2 juga usha tengok kat showroom Toyota tu. Ada Altis, Innova, C-HR, Harrier. Tapi harga dia amboi semuanya RM100k ke atas. Huhuhu. kalau kira-kira kita bayar seribu lebih untuk installment sebulan.

Bukan apa, kalau bayar installment dah seribu lebih, mana lagi duit nak allocate untuk maintenance, service, insurans dan roadtax. Semua tu juga kena fikir woooo. Jadi aku target nak cari kete tak lebih dari 70k sahaja harga body dia. tu tak termasuk charges2 yang lain.


Bersambung....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...