Pages

Jumaat, 22 November 2019

Hari Kecermerlangan Pelajar Sekolah 2019

Hari Selasa, 19 November 2019 ialah hari Anugerah Kecermerlangan Pelajar sekolah anak2. Dapat surat jemputan dari pihak sekolah. Jadi ibu bapa dijemput hadir untuk meraikan anak2.. Qaireen dan Umar beriya2 mahu kami datang. Kebetulan aku dan husband free (student dah habis semester) pagi tu kami luangkan masa datang ke sekolah.



Umar dapat anugerah Qari untuk darjah 3. Tahap 1 tiada peperiksaan jadi tiada hadiah mata pelajaran. Anugerah yang diberikan macam2 untuk bagi semangat anak2. Anugerah budi perkerti, anugerah adiwira, anugerah itu anugerah ini. 

Tahap 2 punya turn pulak. Beratur nak ambil hadiah. Umar sibuk nak selit sekali bergambar.

Dan sibuk dia kacau Qaireen time aku nak ambil gambar. 

Sibuuuklah!! 

Ayah dia tanya apa benda banyak2 tag kat tudung. OO Itu yang dia dapatlah nanti atas pentas. Aku pun tak baca apa benda yang tulis kat tag tu. 


Cikgu letak semua hadiah dalam paper bag, senang nak ambil masa beri hadiah. 

Amik gambar kat photo booth, bagus sekolah siap sediakan ruang bergambar lagi hehehe. 

Sekali keluarkan dari paper bag, eh banyak pulak piala. Tak menang tangan Qaireen nak pegang semua. Jadi alas atas hadiah kafa yang dia dapat tu. 

Tahun ni sekolah mereka ada banyak peruntukan pula untuk tempah piala, banyak tuuuu. Rasa tahun lepas bagi sijil dan alat tulis sahaja. Mungkin Guru Besar baru ni hajat nak bagi anak2 dan parents gembira dengan anugerah pelajar. Terima kasihlah cikgu2 semua yang mendidik dan mengajar. 

Apa yang tertulis kat piala aku pun tak sempat baca. Balik rumah nantilah baru belek. Hujan lebat masa ni. 

Alhamdulilah, Qaireen dapat tujuh hadiah untuk sekolah pagi dan termasuk sekolah agama petang. 

Walaupun comot dan letih, dia sangat gembira. Seronok kan bila dapat banyak dapat award. Ibu pun takde nak kumpul piala banyak2 macam tu, kecuali dalam sukan jelah.. 

Tahniah anak-anak ibu. Bohonglah kalau aku tak bangga. Semestinya aku bangga kerana tahun ni Qaireen ditukar kelas diletakkan ke kelas yang terbelakang sekali (sebab sekolah menyahut seruan pak menteri konon tiada pelajar yang diasingkan mengikut kemampuan mereka). Tapi aku dan husband positif (walaupun risau sedikit hahaha) tapi atas pengalaman sebagai pendidik - berlian kalau dibenam dalam lumpur tetap akan kekal sebagai berlian. Dalam ranking keseluruhan darjah 4, dia masih kekal top 3. 

Semoga kalian menjadi manusia berjaya di dunia dan akhirat. Amin......



Khamis, 21 November 2019

Buat Keto Muffin Coklat

Sejak dah stop ambil gula dan buat diet low carbo (keto diet), tak dapat nak makan kek atau muffin atau roti. Sebab keto ni tak boleh ambil carbo di mana tepung gandum termasuk dalam kumpulan karbo dan ada gluten.

So cari dalam internet jumpa satu video macamana nak buat muffin, tukar tepung gandum kepada tepung almond. Dan gula tukar kepada pemanis monk fruit. Aku beli jenama lakanto. Sama je bentuk dia macam gula, rasa manis pun macam gula.

Ini adalah sebahagian daripada resipi muffin coklat tu. Dalam resipi pakai susu almond tapi aku guna susu segar. Serbuk coklat aku pakai jenama Hershey's Cocoa Unsweetened. Aku campur coconut oil. 
Cuma coklat chip je yang tak lulus keto kot. Tapi tak banyak letak sekadar penghias muffin jer.. 

Semua ingredient tu aku guna blender je kecuali chocolate chips ( yang tu kena gaul dan tabur yeee). Bila bakar, mak aii muffin mengembang elok!! 

Dah siap bakar. 

Acuan tu boleh dapat dalam 8 biji muffin. Oklah tu cukup makan anak beranak. Makan mana boleh berlebihan kan kan kan....ahahaha

Sesuai untuk buat sarapan. Husband pun suka, cuma yelah kurang manis kan hehehe. 

Tapi isi dia fluffy betul... Yummy. 

Hahaha anak2 pun makan juga.

Budak2 kalau tak manis memang tak syok kan. Tapi ibu dan ayah nak jaga kesihatan sekeluarga kan...  Boleh buat manis kena tambah lagi lebihkan sikit lakanto. Pemanis selamat untuk orang yang tak nak gula dalam diet. 


Resipi dia boleh tengok dlaam you tube bawah ni ha... SELAMAT MENCUBA!!!



Chocolate blender muffin. 


Rabu, 6 November 2019

Kisah Kasut Bola Umar

Sebelum ni Umar request nak beli kasut bola. Dia selalu main bola kat padang futsal dengan kawan2 sejiran taman ni. Dan aku tengok main pakai selipar sampai selipar dia dah haus tapak dia. Dan kuku dia selalu patah, luka sebab sepak bola tu. Masa di Mydin dia mintak kasut tu harga dia dalam RM50.00.

Jadi ayah dia pun bagitau kasut sekolah dia akan belikan sebab tanggungjawab, tapi kalau kasut bola itu kehendak jadi kena kumpul duit mula dari hari tu. Sikit2 seringit dalam sehari. Dalam dua bulan boleh dapat RM50 dan beli kasut. Mula2 Umar komplen juga tak kan nak beli kena kumpul. Tapi last2 dia akur juga.

Selepas dua bulan, yeah dah cukup RM50.00 Tukar duit tabung dengan ayah dapat sekeping RM50.00

Kerana sekeping RM50 ni dia sanggup tak belanja habis duit dia. Pagi2 bagi duit belanja, Umar dah asing siap2 duit dalam tabung. Ni memang tahap kamikaze ni huhuhu!!

Then aku pun ada juga sumbangkan, kalau dia tolong siram pokok, sapu sampah dan basuh pinggan aku bagilah upah seringgit pada dia. Komisyen lah katakan. Macam Belalang lah pulak kena ambil upah buat kerja rumah hehehe. 

HAri yang dinanti-nantikan... Beli kasut bola :)

Pilih jangan tak pilih. 

Lega yek dapat beli kasut bola. Lepas ni jagalah kasut tu elok2. Beli dengan duit sendiri. 
Nampak muka puas hati dapat beli dengan duit poket sendiri kan.... So hargainya yek!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...