Pages

Isnin, 29 Jun 2020

Selamat Tinggal Sofa Lama

Sofa ni dah lama aku beli masa posting ke Sarawak. Beli kat kedai perabot di bandar Kuching, tahun 2009. Anak sulung pun belum lahir lagi.

Diorang masih kecik suka jumping2 atas sofa ni bila dengar lagu kat channel cartoon. 

Tahun 2014, kami tukar slip cover dan sarung kusyen dia. Sebab nak bagi elok balik maklumlah kena lenjan je bebudak2 sampai reput koyak sarung kusyen dia. Yang ni ada aku share dalam blog aku ni.


Tahun ni, 2020 aku rasa sampai masanya kami tukar sofa baru. Actually sofa ni dah nak bolos dah huhuhu sebab asyik kena lenjan dengan anak2 ni termasuklah paling kecik Ilhan Wafiq. Dia suka buat kusyen sebagai rumah kecil dia. Buat macam pondok dan menyorok dalam tu. Aku banyak kali kemaskan lepas tu tegah "jangan sepahkan kusyen ni... "  "alaaaa Ilhan nak buat rumah ni..." Haha Ilhan kan dah duduk dalam rumah ni, buat apa nak buat rumah lagi hehehe.

So aku contact kedai jual perabot terpakai Senawang. Bagi gambar sofa, dia cakap dia nak beli. Nak amik besoknya. Alamak minggu tu pulak kebetulan aku jemput kawan2 opis datang makan kat rumah, tak kan diorang nak duduk bersila pulak datang rumah ni. Jadi aku deal datang ambil hari Ahad lah.

Hari ahad lori dah datang, Ilhan pelik lori ni buat apa kat depan rumah. Aku bagitau kerusi sofa ni dah nak jual. Sebab nak beli sofa baru. 

Staf kedai perabot tu datang angkat sofa2 tu masuk dalam lori .

Susun bagi kemas. Sebab dia nak masukkan lagi perabot lain daripada taman lain. 

Masa ni Ilhan macam terpinga2 kenapa orang tu angkat sofa rumah kita?? 

Dari mula2 dia excited tetiba dia mcam termenung tengok sofa tu kena angkut susun dalam lori. 

TErmenung perhatikan orang tu susun sofa dalam kerusi. Aku pun sebak juga tengok Ilhan macam sedih je sebab kerusi dia main selalu dah takde. 



Siap duduk cangkung lagi panas2 tengok sofa dia kena angkut susun dalam lori. 
Hanya dia, yang abang dan kakak dia tak kisah apa2 pun. 

Lepas sandar termenung tengok lori tu lagi..

Aku just panggil dia, peluk pujuk dia cakap kerusi tu dah ada orang punya. Nanti kita dapat kerusi baru ye... Kesian pulak tengok dia sayu macam tu huhuhu. T_T


Selamat tinggal sofa lama kami. 
Banyak kenangan anda pada keluarga kami. Anak2 membesar dengan sofa ni. 
Terima kasih banyak2. 




Jumaat, 19 Jun 2020

Aktiviti Ilhan sepanjang PKP 2020

Start sahaja PKP (Perintah Kawalan Pengerakan) pada pertengahan bulan Mac 2020 maka tadika Ilhan Wafiq kena tutup lah, Buku2 semua dibawa balik. Jadi tiada persekolahan dijalankan sepanjang tempoh PKP sama seperti abang dan kakak dia.

Tapi hampir dua minggu kemudian, pembelajaran dimulakan secara online. Maksud aku cikgu dia akan hantar task mengunakan group whatassap kepada semua keluarga yang terlibat. Jadi parents pun dapat ler banyak task yang dihantar oleh cikgu2 tadika untuk disiapkan oleh Ilhan. Setiap hari dan setiap minggu kecuali hari Sabtu dan Ahad. Dah settle task kena ambil gambar dan vidoe sebagai bukti telah siap dibuat kepada teacher Ilhan.

Melukis beg sekolah, sebab printer takde aku kena lukis beg tu dan bagi Ilhan warnakan... huhuhu. 

Oklah, lebih kurang mcm beg yang cikgu dia bagi. 

Hari seterusnya, buat tempat letak pensil dan pen pulak. 


Wah wajah Ilhan, bangga ler tu dapat siapkan hahaha

Belajar mengenal saiz dan ukuran. Kalau mewarna dia lebih suka guna krayon dari pensil warna. Laju sikit hahaha... 

Belajar tulis pulak... 


Seterusnya belajar mengenal nombir. Tulis macam susah sikit sebab tak pandai nak pegang dan gerakkan pensil. Kekok lagi huhuhu. 



Hah task buat medal ni dibantu oleh kakak Qaireen, sebab ibu nak masak untuk berbukalah... 

Yeah, siap dah 



Task seterusnya... Buat penanda buku.. 

Alamak mcm lucu pulak bila lukis penanda buku dia ni huhuhu, gigi terjongang sikit. 

Belajar kenal huruf-huruf

Isi batu dalam cup kuih tu, pakai jela apa yang ada di rumah. 


Yang ni pulak buat skeleton guna cotton bud. 

Step by step. susah nak lekat.. 

Rambut skeleton ala Marilyn Moore ahahaha

Guna tab, sebab printer takde lagi masa ni. 



Yeas saya berjaya siapkan!!

Task buat kuih raya, tapi Ilhan buat kek batik jer. 

Seronok dia buat, tak bagi langsung aku kacau ishhhhh. 

Siap dah, abis sudip dijilatnya... 


belajar mengenal makanan sunnah dan halal..

Sains topik mengenal bahagian tumbuh-tumbuhan. 

Keperluan asas tumbuh-tumbuhan. 

Belajar masak pasta. 

Kenal nombor. 



Belajar bersedekah. Mengenal fakir dan asnaf. 


Belajar buat french fries. 

Nasib baek kertas, kalau tak dah lama telan makan ni!!


Task kena buat roti telur. 

Siap dah tapi tak makan pun, Ilhan tak nak. Tak kena dengan selera dia. 

Belajar tanam pokok pulak. Nak tanam pokok kacang takde biji kacang. 

Last2 guna bawang jer lah ahahaha!!


Tolong ayah tanam bayam brazil.. 


So banyaklah aktiviti tadika Ilhan kena buat dan siapkan, ni aku letak dlaam blog mana yang sempat aku ambil dan simpan. Jadi memang dia takde duduk sepanjang 3 bulan tanpa belajar apa2. 

Aku ler kena usaha cari masa untuk teman dia dan ajar guide buat. Tapi bila dah start kerja ni macam susah juga nak cari masa lapang untuk siapkan kerja sekolah tadika Ilhan. Kena bersabar jelah masa nak ajar sebab ikut mood kanak2 lima tahunkan. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...