Pages

Selasa, 21 September 2021

Jalan-jalan di PD Forest @ Sungai Menyala

Hari Ahad 19 September 2021, hari last day cuti sekolah. 

Memandangkan Negeri Sembilan dah masuk fasa 3 Pelan Pemulihan Negara jadi aktiviti riadah boleh dijalankan. 

Hanya dalam negeri sahaja.

Dah lama berkurung di rumah, jadi kami pergi ke PD Forest di Sungai Menyala, Port Dickson. 

Pilihan bijak, sebab tidak ramai orang berbanding kawasan pantai agak padat orang datang berkunjung di Port Dickson. 


Jam 10.00 pagi, kita daftar dulu dan bayar RM5.00 seorang di pejabat. 




Deretan kereta kepunyaan team basikal. 
Ada trek basikal di sini, dan basikal boleh disewa atau bawa sendiri. 



Jom kita jalan. Jarak trek ini ke ladang tongkat ali sejauh 4 km. 




Bunyi reriang, memang terasa sejuk dan segar berjalan di sini. 
Cuaca redup. 



Trek untuk denai ke pokok jelutong yang berlubang dan pokok terbesar di Nismilan, sayang kedua-dua  dah tumbang tahun lepas. 


Kami tak ikut jalan denai sebab pakaian tak sesuai hari tu. 
Hanya nak jalan santai-santai. InshaAllah akan datang lagi dan ikut trek denai ni ke dalam hutan. 
Kena berhati-hati sebab banyak pacat. 
Lucu teringat balik Ilhan main-main dengan pacat kat tangan dia. 





Ladang tongkat ali.



Tongkat ali. 



Ke hadapan ada danau dan kebun-kebun lain serta penempatan orang asli. 
Kalau ada basikal memang terasa 'adventure'! 



Kawanan semut sedang berpindah tempat. 




Budak yang sangat suka dengan serangga :)



Rabu, 15 September 2021

Dah mula bekerja di pejabat

Tiga bulan duduk bekerja di rumah tahun ni. BDR sepenuhnya.

Dari bulan Jun sehingga Ogos 2021.

Dan bulan September ini dah keluar surat arahan mula kerja masuk pejabat.

Dah staf cukup dua dos vaksin. 


Bilik pejabat aku yang 'comel', dah tiga bulan tak jenguk masuk. Komputer sangat lembab sebab lama tidak 'log in'. 

Totally work from home sungguh.


Masih kedengaran lagu sunyi dan sepi. 

Tiada seorang pelajar pun yang lalu lalang. . . 

Makmal yang tidak beroperasi sekian lama. . .


Selepas Oktober ini, pelajar-pelajar yang lengkap dua dos boleh hadir ke kampus dan pembelajaran akan dijalankan secara hybrid. 

Semoga kita semua dilindungi daripada ancaman wabak covid-19. Amin . . . 


Kemaskan Rumah Sewa di Cyberjaya

Bulan ni rumah di Cyberjaya telah dikosongkan sepenuhnya oleh penyewa-penyewa bilik. 

Lama penyewa bilik #1 tinggal di sini, dua tahun lebih. Apakan daya rezeki beliau kerja di sini setakat di situ sebab kontrak tidak diperbaharui lagi.

Sama juga penyewa bilik #3. Terpaksa balik kampung di Sabah sebab jabatan dikecilkan dan unit beliau terpaksa ditutup. Cuba cari kerja lain tetapi tiada rezeki di sini.

Zaman pandemik Covid-19 menyebabkan banyak syarikat ambil langkah 'downsize' dan buang pekerja.


Jadi minggu ni aku pergi balai polis dan mohon kebenaran rentas negeri.

Perbaiki dan kemaskan apa yang patut. 

Masalah utama kalau bangunan 'high rise' ini adalah kebocoran dari level atas. 


Kesannya adalah penghuni di level bawah. 


Paip dah patut ditukar, penyewa dah minta nombor 'plumber' tapi nampaknya tak tukar juga. 


Saja tampal wall paper bagi elak dinidng jadi basah dan kotor. 

Hujung minggu kena datang sekali lagi untuk perbaiki segala kerosakkan. Tukar paip dan cuci aircond semua bilik. Penyewa baru dah masuk dan aku kena selesaikan sebelum diorang komplen.

Asam garam tuan rumah. 

Tinggal 2 bilik untuk dipenuhkan. 










Selasa, 7 September 2021

Pokok mangga madu buahnya lebat . . .

 Pokok mempelam madu ni ditanam tahun 2014.

Beli di Pasar Tani Batu 4, Port Dickson.

Sekali beli pokok pinang ekor tupai yang aku kongsi dalam blog sebelum ni.

Anak-anak suka makan manggo a.k.a mangga.

Jadi kita tanamlah konon-konon harapan pokok berbuah lebat tak payah beli buah kat pasar nanti.


November 2014: Baru dua bulan  pindah masuk rumah baru. 


Sebelum ni pernah berbuah tapi tak selebat mungkin pokok masih kecil lagi.

Tahun ni pokok berbuah lebat. Menjadi-jadi.

Mungkin sebab musim PKP. 

Tuan rumah ada banyak masa nak belek-belek pokok di laman rumah kot ahahaha.

Luar pagar rumah, buah-buah bergayutan. . . 

Satu tangkai ada lebih dari 3 biji buah, dahan jadi melentur turun ke bawah.

Yang ni satu dahan ada beberapa tangkai buah yang lebat.

Mempelam madu, buah dia memang tidak besar. 
Kecil comel tapi manis dan wangi baunya. 




Alhamdulilah syukur. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...