Pages

Selasa, 29 Mac 2022

Pulau Perhentian 2022 _ Part 1 Touchdown Kota Bahru

Emak aku memang suka pergi ke pulau-pulau untuk bercuti. Dari tahun lepas dia ajak pergi ke Pulau Perhentian tapi hujung tahun tu aku kata cuaca tak berapa bagus. Nasib baik memang bulan 12 tahun 2021 banjir besar sana sini. Aku cakap paling ok pergi bulan Mac sebab cuaca panas elok. 

Dah dekat bulan 2 mak cakap sekali lagi nak pergi sini, dia nak payungkan semua anak-anak dia janji ikut pergi bersama dia bercuti. Mula2 aku  rasa macam tak dapat sebab nak uruskan rumah baru, anak-anak nak masuk sekolah. Tapi memikirkan emak beriya-iya nak berjalan kami pun join juga last minute. . .

Abang aku yang tolong uruskan tempahan tiket, booking homestay di Kota Bharu dan Kuala Terengganu dan resort kat Pulau Perhentian. Mujur aku bagitau nak join jadi dia tolong tempahkan tiket flight ke sana. Kos tiket flight family aku 5 orang sahaja pergi KB dan balik dari KT dalam RM1140.00. 

Kat KLIA 2. Parking kereta. 

Kami pilih naik flight tak sanggup nak drive, jauh sangat bhai. Hilang punggung bila sampai sana nanti huhuhu. Lepas tu ada 12 orang jadi better guna flight dan sewa van penumpang. 

Masing2 bawa beg sendiri. Sebab had berat untuk bagasi 15kg je. 

Menunggu pak long dan akif sampai, mereka naik train dari TBS. Kakak ipar aku dan Daniel Amar tak dapat ikut sebab ada program kat tempat kerja dia. 


Inilah first time Ilhan Wafiq naik flight. 

Nak duduk tepi tingkap, berebut dengan Umar. 

Akif pun sama, first time naik flight. 

Hahaha dia punya havoc dan kecoh, tak pakai seal belt. Nak merayap jalan2. 





Kami berlepas jam 2.00 petang. Touch down bandar Kota Bharu jam 3.15 petang dah siap ambil semua beg dan tunggu di luar airport. 

Abang aku drive van penumpang muatan untuk 13 orang. Oklah muat semua orang dan beg masing2. 
Sewa sehari RM350.00


Sebab dah kelaparan, kita makan dulu kat sebelah pasar Siti Khadijah. 
Aku makan maggi celup jer. Malas nak makan berat2 sebab dah petang. 

Mak dan Qaireen makan nasi sup daging dan daging bakar. 

Lepas makan, ronda2 sekejap kat pasar Siti Khadijah. Mak nak cari serunding. Sebab dah petang lepas Asar jadi banyak kedai dah nak mula tutup. aku beli sedikit keropok dan sate ikan saja untuk makan kunyah2 waktu malam kalau lapar. Tak sempat nak ambil gambar sebab dah penat dan malas masa ni. 

Lepas tu abang aku bawa ke Pantai Cahaya Bulan, saja amik angin petang sebelum check in homestay. Sampai sini 5.30 petang, angin dia kuat gila! 

Kami dah sampai di Kelantan akhirnya. 

Sama juga dengan suami dan Qaireen. 

Jejalan ke tepi pantai.

Sebab angin kuat, memang ramai orang jual dan main layang-layang.




Petang2 ramai keluarga datang bawa anak2 lepak dan ain layang2 kat PCB ni. Meriah. . .

Dekat pukul 7 petang kami gerak untuk check in ke rumah homestay.


Ok, sambung ke part 2 pulak. 







Jumaat, 18 Mac 2022

Rumah Safira siap!! Penyewa dah masuk

Mujur aku dan husband siapkan rumah sewa Safira ni sebelum aku kena kuaratin.

So dalam bulan Februari lepas, memang dalam 3 minggu  kami bertungkus lumus renovate, cuci rumah, cat, beli dan pasang perabot dan bla bla bla. . 

Lepas siap tu terus iklan kat Mudah.com. Adalah orang bertanya beberapa orang, lepas tu aku pun kena kobid. Jadilah bodoh sekejap. . .

Dia bukan jadi bodoh, macam biol kot. Tak tapi ntahlah macam blur. Kau macam tak tahu dan tak boleh buat apa2 lah. Dah kena kurung dalam rumah seminggu, bukan rumah jer, duk kurung dalam bilik sorang2! Jadi bengong sekejap. . .

Masa aku tengah kuaratin tu, tetiba ejen mesej bagitau ada penyewa confirm nak masuk. Aku ok jer. Ntahlah sebab masa tu tak sihat kau tak boleh buat apa2. Nasib baik suami sihat dan tiada simpton. So suami jelah tolong uruskan, terima kasih banyak2 bang. 

Tenant tu nak aircond, jadi aku dah cakap bayar booking confirm sign agreement baru lah aku install aircond. Malas nak layan orang pong pang pong pang nak mcm2 lepas tu tak jadi sewa haha.

So cara aku show me your money hokey!! Dah jadi baru aku buat bhai. . .

So ni house tour di Safira ya boleh tengoklah.

Dapur, lengkap untuk masak ya!


Pinggan mangkuk pun aku bagi letak dalam kabinet tu.

Ada empat bilik, jadi semua bilik memang fully furnish. 

Bilik single 1

Ada meja belajar, drawer, penyangkut baju, sesuai utntuk orang bekerja atau belajar. 


Living hall, ada sofa, coffee table dan TV.

Bilik single ke 2

Ni Master bedroom. 

Ni katil double, ada attach sekali bilik air sendiri. 

Bilik single ke 3. 

Bilik air dah siap2 pasang water heater. 

Mesin basuh siap ampaian pun hado!
Kiranya kau tinggal bawa beg baju jelah nak duduk di sini. 

Ikut plan asal nak buat homestay, lepas aku ni mula jadi pemalas nak layan2 karenah orang. Jadi tukar plan. Buat bilik sewa. Lepas orang nak sewa bilik, tanya memacam. Aku heran sebenarnya sebab pasal aku dulu kerja masa bujang dulu2 bilik bujang aku pun tak segah macam aku setup unit ni.

Ni dia punya tanya cerewet yarabiiii aku terus malas nak layan! Tak tau lah sekarang ni dah masuk rumah sewa ke berapa ni aku dah jadi malas. Aku tak suka layan orang bnyak tanya, lagilah dia malas membaca, lepas tu malas nak cari alamat, lokasi ni jauh ke tak. Tanyalah banyak2 benda yang pelik2 confirm lepas tu aku sonyap jer... tanda aku malas nak layan. So since 2022 aku jadi pemilih sikit. Jadi selected begitu lah. 

Alhamdulilah tak sampai dua minggu iklan, akhirnya dah dipinang orang tapi orang luarlah. Bukan orang Malaysia tapi aku target nak cari company pun. Syukur, Allah permudahkan urusan ketika kita diuji dengan kobid ni. 

Tahun 2022, dapat positif Covid

Lama tak update blog. . . 

Sebenarnya aku dalam Pasca Covid, lepas habis kuaratin selama seminggu di rumah. Memang tak sangka, bermula Covid dari tahun 2019 sehingga tahun ini 2022, akhirnya aku dapat positif pada awal bulan ni. 

Walaupun banyak kali orang cerita jaga SOP, jaga diri nak elakkan dari terkena Covid, tapi akhirnya terkena juga tapi bagi aku punca dapat virus ini pun atas kekhilafan aku juga. 

Puncanya aku tak patuh SOP. Jumpa sekejap jer dengan rakan sekerja bincang tentang penyusunan untuk makmal praktikal pelajar, waktu tu rakan kerja aku datang mengejut. Jadi aku tak sedia, lupa nak pakai pelitup muka (face mask). Tapi aku rasa kami berbincang pun tak lama dalam 10 minit sahaja. 

Kemudian lepas tiga hari, tetiba Ketua Jabatan maklumkan rakan kerja aku tu positif covid. Alamak!! Aku pun dah mula rasa berdebar, sebab sepanjang minggu aku bekerja memang aku jumpa dia seorang sahaja di waktu pejabat. Selebihnya aku duduk bilik sendirian, cuba elak tak berjumpa sesiapa sebab langkah berjaga2 kan. Covid jenis Omicron tengah mengila sekarang ni, sesiapa sahaja di tempat kerja kami ramai dah terkena. 

Lepas tu aku pun mula dapat simpton2 yang ke arah kovid ni hah. Deman panas, sakit tekak nak bernafas pun susah, dada tu rasa macam ketat kau, ntah berapa banyak aku lumur hidung aku dengan vicks. . . Sesak nafas. Makan panadol jer, badan mesti basah berpeluh sebab kebah. Lepas tu berapa jam jadi balik.


Lepas aku update status kesihatan ada deman, batuk dan sakit tekak maka dari CONTACT CASUAL dah tukar jadi jingga pulak. Close Contact With Symptom

Jadi aku kena buat self test sebab nak sahihkan adakah aku ni positif covid atau tak?
Actually aku buat juga Saliva test kit tu, tapi mesti negatif haha tak tahu mungkin sebab aku tak pandai meludah haak tuiiih! Hehehe


Akhirnya pagi tu jam 9.00 pagi aku serah diri jelah ke Klinik Kesihatan Seremban, buat jelah test kat sini. Habis kalau buat sendiri negatif jer, baik check kat sini. Aku tunjukkan je status aku dalam My Sejahtera pada petugas. Lepas daftar tunggu jelah untuk buat RTK test depan tu. 

Dalam sejam kemudian, makmal klinik dah siapkan peralatan. Jadi tunggu nama kena panggil untuk pegawai kesihatan check

Ramai juga yang beratur tunggu nak masuk dalam, tapi dia buat sekejap jer. Aku rasa ni kali ketiga hidung aku kena jolok huhuhu. 

Balik rumah, petugas cakap tunggu dalam beberapa jam lagi KKM akan update status kita dalam My Sejahtera result test nanti. Kalau negatif, status jadi birulah. Tak perlu kuaratin. Kau rasa aku dapat result apa yek ahaha. Dekat bawah ni dah tau dah jawapan dia!!


Yeler, aku dapat positif. Result keluar jam 1 petang tu. Kategori dua sebab simpton aku banyak juga tapi sederhana. 


Dan maka bermulalah Home of Surveillance (HOS) aku ni. . . Tujuh hari hmm...


Masa kuaratin aku deman beberapa hari, tekak sakit dan bengkak. Mata merah je sebab panas. Duduk ler dalam bilik sorang2 sebab tak nak berjangkit satu keluarga huhu. 

Malam susah nak tidur sebab batuk-batuk, mujur ada ubat batuk. Telan jer kalau tak memang tak boleh tidooo. . Bilik kuaratin aku nk pilih duduk kat bilik bawah, sebab senang aku nak makan atau minum. Time anak2 dah naik tidur baru aku keluar minum dan makan. Kalau tak, aku terpaksa makan dalam bilik. 

Si Ilhan sibuk nak masuk bilik, jadi mengintai je kat tingkap nak bercakap dengan ibu hehehe. 

Husband masakkan nasi goreng untuk kami makan. Sorrylah off beberapa hari tak memasak. So kena carilah makanan kat luar. Boring beli luar, husband akan masak. Masak simple2 sahaja.
 
Makan pagi - sardin roll dan teh masala. Rebus dalam teh tu bunga cengkih, halia banyak2.


Husband buatkan air lemon direbus dengan bunga cengkih. Kita campur madu. Mak aku yang suruh buat, minum hari2!! Ini sebab nak legakan pernafasan. Tapi aku rasa macam legakan usus jer ahahaha!!

Hari ke empat barulah rasa ok sedikit, segar sikit nak buat kerja. Tapi tak berani nak bercampur dengan anak-anak. Tapi alhamdulilah sehingga ke hari ni, husband dan anak2 tidak terkena jangkitan covid. Syukur, aku sorang sahaja yang merasa. Tamat jer kauratin 14 Mac aku dah sihat tapi masih rasa sakit2 sengal2 pad badan. 

Dahsyat juga penangan kobid ni, walaupun dah lengkap vaksin dan booster. Rasa macam kepala ni biul2 bodoh je lagi. Nak tengok nombor dan baca yang panjang2 pun aku malas. Tak boleh nak hadam. Kepala berat lagi. Jadi memang kena banyak rehat dulu. Semput ko. . . 












Rabu, 2 Mac 2022

Avanza bawa sofa Klippan IKEA?!!

Sebenarnya kani dah selesai shopping perabot-perabot di IKEA untuk rumah di Safira.  Sesi pembelian perabot-perabot ni aku ada buat vlog jadi boleh tengok di sini. 


Cuma yang tiada dalam list ialah sofa untuk living hall. Kami dah survey harga yang paling ok dan sesuai dengan bajet kami ialah jenis kat bawah ni. Mungkin sebab lagi beberapa hari nak ada Perayaan Tahun Baru Cina ramai yang borong kot sampai kehabisan stok pula hahaha.

Sayang pula sofa two seater ni, jenis Klippan out of stok. .

Seminggu lepas Tahun Baru Cina, check kat website eh dah ada stok dah. Cuma ada warna black sahaja. Warna yang kami nak tiada stok lagi. Apa lagi kita bergegas ler pergi IKEA Cheras. Wah lajuuuuu!!!


Yeah dapat dah. Tapi masa tengok kat rack dia kami terkedu juga. Sebab bapak beasar gila box dia. Muat ke nak bawak balik ni huhuhu nak sumbat dalam Avanza jer kan. 

Last2 beli dan carry bawak balik jela. 

Tawakal. Sebab kalau lori hantar charges dia RM168 pulak. Huhu sayang pulak duit. Takpe kita cuba jelah sumbat masuk dalam Avanza, kalau tak berjaya maknaya kita kena buat Plan B- bagi kat kaunter IKEA delivery.

Haha muat! 

Cuma kami kena ke dapan sikit bagi sofa lepas ke depan sebab nanti bonet Avanza susah nak tutup. Kepala set tu cabut bagi sofa ni ke dapan lagi. Huhuhu gigih!! Ilhan duduk diam2 kat belakang husband, nampak lah sikit kepala dia dalam gambar ni. Nasib baik Umar dan Qaireen tak ikut sekali. 


Misi berjaya!!


Renovasi di rumah Safira, S2

Bila dah deal dengan kontraktor kami, Mr Anwar jadi kerja-kerja renovasi pun bermula. Dalam dua minggu jugalah dia nak siapkan semua kerja. Puuncanya dia banyak projek dan kebanyakannya di Tiara Sendayan. Jadi nak hantar pekerja-pekerja dia ke Seremban 2 ulang alik akan ambil masa, sebab bagi Anuwar jarak agak jauh jugaklah. Hmmm,. . .

Table concrete dah siap tinggal tunggu pasang pintu kabinet pula. 

Tingkap pun dah siap tinted ikut warna yang disyorkan oleh pihak pengurusan. Kena patuh rules mereka kalau tak deposit renovasi mereka akan tahan selagi tak selesaikan. 

Kami pasang partition kat living hall, bahagi dua bahagian. 

Lampu dah siap pasang.

Kipas di hall dan bilik-bilik pun semua dah pasang. 

Jeriji pintu dah siap pasang. 

Sekali pihak pengurusan telefon aku, cakap warna cat jeriji salah. Kena cat warna yang betul. Kalau tak deposit untuk renovation tidak dipulangkan. Huhuhu. Jadi kami beli cat lain dan kita pun cat semula. Patutlah Anwar tak nak dah buat projek kat rumah aparment hehehe memang leceh sebab banyak peraturan bang. . . 

Selesai semua kerja Anuwar, mari kita membasuh rumah pulak. 

lap tingkap. Bawa ank bujang Umar tolong-tolong ibu dan ayah memenadangkan giliran dia tak bersekolah sepanjang minggu tu. 

Cuci bagi bersih dan hilangkan habuk dan kotoran. 


Lepas ni proses cat rumah pulak. 




 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...